Kontaktne leče in kako jih uporabljati – 4. radijska oddaja

1200x1200-1DO7S1G

Kontaktne leče so izredno praktičen pripomoček za korekcijo vida. V radijski oddaji smo govorili, kako jih pravilno uporabljati.

Želimo prijetno poslušanje ali branje.

V 4. radijski oddaji »Dobro vidim – Optika Jureš svetuje« govorimo o kontaktnih lečah, uporabi in pripomočkih za vzdrževanje kontaktnih leč.

Kaj so kontaktne leče?

Kontaktne leče so pripomoček za korekcijo vida, ki dopolnjuje očala. V mnogih življenjskih situacijah, še posebej pri športnih aktivnostih so zelo priročne. Hkrati so tudi zelo udobne in enostavne za uporabo, le začeti moramo na pravilen način. Če boste upoštevali priporočila, boste lahko uživali v uporabnosti, svobodi in zdravem nošenju kontaktnih leč.

Kaj moramo vedeti o nošenju kontaktnih leč?

  • Zavedati se morate, da so očala še vedno glavni pripomoček za korekcijo vida, kontaktne leče pa so lahko njegovo dopolnilo.
  • Kadar pride do vnetja oči ali prehlada, je priporočljivo leče odstraniti in nositi očala.
  • Vsak večer pred spanjem morate kontaktne leče odstraniti.
  • Kontaktne leče je potrebno menjati na toliko časa, kolikor je predpisano. Pri tem se upošteva rok od odprtja embalaže , v kateri so kontaktne leče sterilno shranjene.
  • Higiena in umivanje rok sta najpomembnejše pravilo pri vzdrževanju in uporabi kontaktnih leč.
  • Pred rokovanjem s kontaktnimi lečami ne uporabljajte maščobnih kozmetičnih sredstev, kremnih mil, losjonov ali kreme, ker obstaja nevarnost, da leče zamastite.
  • Nikoli ne izpirajte kontaktnih leč z vodo iz pipe.
  • Kontaktno lečo, ki se je poškodovala ali je rok uporabe pretečen, Vendar opozorilo: kontaktnih leč nikakor ne zavrzite v odtok , ker se popolnoma ne razkrojijo,  ampak v plastične odpadke.
  • Za vse uporabnike kontaktnih leč so priporočljivi redni očesni pregledi vsako leto.

Kaj moramo narediti, preden začnemo nositi kontaktne leče?

Prvi korak  je pregled vida in posvet s strokovnjakom. To je osnova za predpis kontaktnih leč.

Seznaniti se morate z uporabo kontaktnih leč, rokovanjem, čiščenjem in shranjevanjem. Pomembno je tudi, da se naučite postopek vstavljanja in odstranjevanja kontaktnih leč.

Kakšni dejavniki vplivajo na to kakšne leče rabim?

Upoštevati  moramo različne dejavnike, kot so starost, korekcija vida, življenjski slog, v kakšnem delovnem okolju se nahajamo, pa  tudi alergije vplivajo na kvaliteto nošenja kont. leč.  Vsi ti dejavniki odločajo, katera vrsta kontaktnih leč je primerna za  posameznega uporabnika.   Izbira kontaktnih leč je zelo velika, s tem pa tudi razlike v kakovosti leč.

Kako poteka prvi pregled za kontaktne leče?

Prvi del je enak pregledu za očala.    Drugi del je namenjen posvetu o kontaktnih lečah in presoji ali so vaše oči primerne za uporabo kontaktnih leč.  Optometrist pregleda oči in  veke, izmeri bazno krivino očesa in določi dioptrijo za kontaktne leče.   Pogovorita se kdaj in za kakšen namen boste leče uporabljali, koliko časa boste leče nosili in katere leče so za vas najprimernejše. Izbirate lahko med različnimi  vrstami mehkih kontaktnih leč –  seveda, niso pa vse leče primerne za vsakogar.

Kakšne kontaktne  leče pa ponujamo v Optiki Jureš?

Ponujamo samo leče za katere menimo, da ne delajo škode na očeh in so iz boljših materialov,  da ostane oko zdravo na dolgi rok.

Kako ravnamo z lečami?

Vseh osnov se naučite pri »uvajanju v uporabo kontaktnih leč«. Tako imenujemo postopek, kjer se naučite uporabljati kontaktne leče. Uporabnike seznanimo na kaj morajo biti pozorni in kakšna pravila morajo upoštevati,  seveda pa jih tudi naučimo  vstavljanja leče v oko in odstranjevanja leče, čiščenja, dezinfekcije in shranjevanja kontaktnih leč.

So potrebne še kakšne kontrole ali obiski zdravnika po tem uvajanju?

Po potrebi se po enem tednu opravi  kontrolni pregled za kontaktne leče z lečami v očeh.   Če imate v testnem obdobju nošenja kontaktnih leč kakršnekoli težave ali  vas leče motijo,  je dobro, da nam to omenite .

Kaj pa pregled za kontaktne leče za že obstoječe uporabnike?

V primeru, da kontaktne leče že uporabljate, je pregled vida za kontaktne leče enak kot prvi pregled, le da ni potrebe uvajanja v uporabo kontaktnih leč.

Kakšne vrste kontaktnih leč obstajajo?

V  ponudbi so mehke kontaktne leče za enodnevno  nošenje, kontaktne leče za 14-dnevno nošenje ter  mesečne kontaktne leče. Te pa so lahko sferične,  torične kontaktne leče za ljudi z astigmatizmom in  kontaktne leče za presbiopijo, to je za tiste, ki potrebujejo korekcijo vida za daljavo in bližino, ter redkeje, poltrde kontaktne leče.

Kakšni materiali se uporabljajo za kontaktne leče?

Na voljo so različne vrste mehkih in poltrdih kontaktnih leč.  Izbiramo predvsem mehke  kontaktne leče iz silikon-hidrogel materiala, ki se odlikuje v izjemno visoki prepustnosti kisika.   Večja prepustnost kisika pripomore k bolj zdravi roženici in s tem prispevajo k zdravemu in naravnemu občutku nošenja, ohranjajo vlago in preprečujejo izsuševanje oči.

Kot zanimivost, kontaktne leče tudi uporabljajo v določenih primerih za terapevtsko uporabo. Uporabljajo se tudi pri zdravljenju akutnih ali kroničnih očesnih bolezni in po kirurških posegih na očesu.

Kako je s spletnimi nakupi kontaktnih leč?

Spletni nakupi so lahko tvegani, npr.  včasih materiali niso identični originalom, leče so lahko okužene in podobno. V optiki Jureš naročamo kontaktne leče neposredno pri proizvajalcu ali preko uradnih zastopnikov za Slovenijo.

Pregled za kontaktne leče v Optiki Jureš

Opravljamo preglede z uvajanjem v Ljutomeru,  v sklopu očesne ambulante dr. Kiraly ter v Murski soboti v Optiki Jureš, Slovenska ul. 47.

Da bi se izognili čakanju, vam priporočamo, da se predhodno naročite.

Za dodatna vprašanja o kontaktnih lečah smo še dosegljivi po elektronski pošti in sicer info@optikajures.si ali pokličete v optiko Jureš.