Otroci in očala

otrok-ocala2-1

Mnogi starši imajo težave s prepričevanjem otrok, ki morajo zaradi težav z vidom nositi dioptrijska očala. Majhni otroci in očala niso v naravni harmoniji, a se na koncu le spoprijateljijo. 

Če je otrok starejši od treh let, se poskusite z njim pogovoriti, mu pojasniti, da so mu očala le v pomoč, nato pa mu na primeru pokažite njihovo uporabnost in že ste na pol poti do uspeha. Glavna vloga otroških očal je gotovo korekcija vida. Kljub temu pa je potrebno najti pravi model okvirja, ki bo ustrezal anatomiji otrokove glave.

Najboljša rešitev je lahek, stabilen in elastičen okvir, narejen iz antialergijskega materiala. V ponudbi so tako plastični kot kovinski otroški okvirji. Kovinsko so tanjši in lažje popravljivi. Plastični pa se pogosto z večjo površino dotikajo nosu, zato znajo biti v mnogih primerih boljša izbira. Obstajajo tudi okvirji iz titana, ki je hipoalergijski ter ima hkrati manjšo težo.

Najpomembnejše pa so seveda leče očal. Glede na material ločimo dve vrsti očalnih leč: plastične in mineralne (steklene). Za otroška očala so ponavadi primernejše plastične, saj so odpornejše na lomljenje. Pri tem je treba omeniti, da se otroška očala zelo rada zlomijo!

Obstajajo tudi leče iz polikarbonata, ki so izredno odporne proti udarcem. Otroške očalne leče naj bi imele UV-filter, antirefleksni sloj in trdi sloj (premaz, ki ščiti lečo pred odrgninami).

Pri izbiri ustreznih očal za vašega otroka vam bo najbolje svetoval izkušen optik. Razmislite tudi o rezervnih očalih za otroka. Otroci namreč hitro poškodujejo svoja očala in jih v trenutku, ko jih najbolj potrebujejo, nimajo, npr. na morju, izletu ali v tujini.