Zaščita oči v poletnih mesecih

Zaščita-oči-pred-soncem-optika-jureš

Zaščita oči naj bo zagotovljena v vseh pogojih: na vročem soncu, v morski in klorirani vodi in v času povečane koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Škodljivo UV-sevanje ne škodi le vaši koži, ampak tudi očem. Že kratka izpostavljenost soncu lahko povzroči poškodbe očesne veznice. Dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko povzroči sivo mreno, kožnega raka vek in poškodbe očesne mrežnice. Sončna očala predstavljajo eno od boljših načinov za zaščito oči.

Vroči poletni meseci in škodljivi sončni žarki

Neposredno gledanje v sonce je skrajno nevarno, saj lahko trajno poškoduje oči. Žal pa se sončnim žarkom ne moremo povsem izogniti, saj vendarle živimo na planetu, katerega življenje je odvisno od Sonca.

Degeneracija rumene pege, ki je najbolj pogosta težava pri starejših, je verjetno tudi posledica izpostavljenosti soncu.

Ultraviolično sevanje (UV) je sestavljeno iz UV-A, UV-B in UV-C žakrov. Ozonska plast večjemu deležu sevenja zaustavi pot do Zemlje.

Ker roženica absorbira vse UV-B žarke, lahko ob povečani izpostavljenosti žarkom povzroči snežno slepoto. To je boleča opeklina, ki nastane zaradi žarkov, ki se odbijejo od snega ali vodne površine.

UV-A lahko povzročajo sivo mreno, ki zmanjša ostrino vida.

UV-indeks je lestvica od 1 do 20, s katero merimo vpadni kot sončnih žarkov, ki škodijo našim očem. Pri vrednosti 7 se že moramo izogibati soncu, predvsem v opoldanskem času. V poletnem času je pri nas ta indeks seveda višji, okrog 10.

 

Morska voda in klorirana voda. Katera manj draži oči?

 

Morska voda lahko draži oči, vendar je bolj pomembno, da si oči speremo z vodo in da ne mencamo, če nas pečejo. S tem namreč vmesemo v oči veliko bakterij, ki povzročajo okužbe.

Klorirana voda je lahko izredno škodljiva, zato so plavalna očala odlična zaščita za oči. Med kopanjem ne uporabljajte kontaktnih leč.

Oči ne moremo zaščititi s kremami, jih pa lahko s sončnimi očali. Če izberemo nepreverjena in manj kvalitetna očala, bomo našim očem dodatno škodovali.

Sončna očala imajo različne stopnje zatemnitve. O tem se pogovorite z vašim optikom.

 

Zaščitimo oči s sončnimi očali 

 

Za izbiro pravih sončnih očal si vzemite dovolj časa. Nizkocenovna očala ne nudijo potrebne zaščite, hkrati pa ne moremo vedeti, če so oznake na njih resnične ali ne.

Vaš optik vam bo podrobneje razložil razliko med očalnimi lečami (stekli) in tako boste lahko izbrali pravilna stekla in pravi okvir za vaš obraz. Če imate dioptrijo, vam lahko optik izdela korekcijska sončna očala.

Kvalitetna stekla zadržijo do 99% UV-A in UV-B žarkov, polarizirana stekla pa preprečujejo bleščanje.

Tudi otroci lahko nosijo očala, vendar jih je bolje dodatno zaščititi s pokrivali in senčniki. Prav tako ni dobro, če se dlje časa igrajo na močnem opoldanskem soncu, ki škodi tako njihovi koži kot očem, zato jim za igranje zagotovite ustrezno senco.

 

Alergije in očesna vnetja

 

Poleti so naše oči izpostavljene različnim bakterijam, ki povzročajo vnetje očesne veznice. Vnetje največkrat doleti otroke, starejše ljudi in nosilce kontaktnih leč.

Pri vnetjih je pomembno, da spiramo oko s fiziološko raztopino ali umetnimi solzami brez konzervansa. Zdravnik vam bo predpisal antibiotik.

V času vnetja ne uporabljajte kontaktnih leč.

O alergijah smo pisali v prispevku o alergijah.

Za nasvet v zvezi s sončnimi očali nas lahko pokličete, nam pišete preko e-maila ali nas obiščete. Vsi kontakti so navedeni tukaj.