Korekcijska stekla

Korekcijska stekla so glavni sestavni del korekcijskih očal (očal z dioptrijo). V naši optiki vgrajujemo korekcijska stekla naslednjih proizvajalcev:
  • Essilor
  • Hoya
  • Optimed
  • Zeiss
  • Alcom

Očala se razlikujejo glede na namen, zato so v njih lahko vgrajena različna stekla, npr. za branje, za delo, za vožnjo ali za vse stvari hkrati (multifokalne ali progresivne očalne leče).

Bralna očala
Bralna očala se uporabljajo predvsem za branje na razdalji 30-40 cm. Če pogledamo z njimi na daleč, vidimo megleno.

Progresivna delovna očala
Delovna očala so bralna očala s povečanim obsegom za srednje razdalje. V tem segmentu imamo dvoje delovnih očal. Ene so prilagojene za delo pri mizi in s stranko, druge pa lahko prilagodimo za enako delo s povečanim obsegom srednjih razdalj od 2 do 4 metrov.

Progresivna očala
Progresivna očala ali multifokalna očala imajo vgrajene večžariščne očalne leče. Z njimi vidimo na vse razdalje, blizu in daleč.

V njih dioptrija prehaja gladko in neopazno navzdol od polja za daljavo do polja za bližino. S temi očalnimi lečami lahko beremo, uporabljamo računalnik in telefon, se sprehajamo v naravi in jo opazujemo od blizu in daleč ter nakupujemo in takoj spet sedemo za volan.

Za razliko od bifokalnih očalnih leč, ki imajo dioptrijo za daleč in okence za bližino, pri progresivnih očalnih lečah tega prehoda ne vidimo.