Bralna očala

bralna-ocala

Bralna očala so namenjena branju oz. gledanju na razdalji od 30 do 40 centimetrov.

Če majhne pisave, drobnega tiska ali majhnih predmetov ne moremo dobro videti, potrebujemo bralna očala.

Bralna očala nosimo niže na nosu, tako da lahko nemoteno gledamo v daljavo. Ker so očala narejena samo za gledanje na kratki razdalji, z njimi ne smemo gledati v daljavo. Ravno zaradi tega so bralna očala manjša oz. polovična, saj jih za daljavo ne uporabljamo.

Bralna očala kupim na pošti ali v optiki?

Bralna očala je možno kupiti na poštah, bencinskih servisih, lekarnah, drogerijah in še kje.

Zakaj bi jih torej kupili pri optiku, če jih dobite na vseh omenjenih mestih?

 

Vsaj pet razlogov, zakaj ne kupiti bralnih očal na pošti:

  1. Če si ne želite škodovati, ampak želite ohraniti svoj vid zdrav, se boste tem hitrim rešitvam izogibali. Gre za očala s slabšimi stekli, ki prepuščajo manj svetlobe in so brez antirefleksnih nanosov, kar pomeni, da prihaja do bleščanja.

 

  1. Zaradi nestanjšanih stekel, ki niso asferično oblikovana, je slika na robovih ukrivljena in precej popačena, še posebno pri večjih dioptrijah.

 

  1. Glavoboli. Netočna dioptrija in netočna optična razdalja med centri leč utrudita naše oči in povzročata glavobole. Po dolgotrajnem nošenju lahko začnete opažati težave z očmi, binokularnim vidom ali začnete celo škiliti.

 

  1. Alergije. Ceneni materiali lahko povzročijo alergije. Gre za alergijo na določene kovine, npr. nikelj, ki ga v optikah več ne uporabljamo.

 

  1. Cenejša očala imajo obe očalni leči enake dioptrije. Velikokrat dioptrija desnega in levega očesa ni enaka.

 

Če dajete prednost ceni, vaš vid pa postavljate na drugo mesto, bodo očala s pošte prava izbira.

 

Če dajete prednost vašemu vidu in ne ceni, boste obiskali optiko, kjer vam bodo pomagali najti pravo rešitev, torej prava očala za branje.

Kaj je torej pomembno?

Da so očala izdelana za vas po vaši dioptriji. Ni nujno, da imate na obeh očesih enako dioptrijo, prav tako pa nima vsak človek enake razdalje med očesi oz. med zenicami (medzenična razdalja).

V optiki boste dobili svoja očala. Opravili boste kontrolo vida oz. pregled, kjer boste dobili prave podatke, po katerih optik izdela bralna očala.

Odločitev je vaša – kupiti očala na pošti in si (po)kvariti vid ali kupiti očala v optiki in se prepričati, da bomo svoj vid ohranili zdrav še dolgo časa.