Multifokalna ali progresivna očala

Multifokalna-ali-progresivna-očala

Multifokalna očala imajo vgrajene multifokalne leče (multi + fokal). Slovensko jih imenujemo večžariščne leče (več + žarišč), zasledili pa boste tudi poimenovanje progresivna stekla, kar pomeni, da gre za prelivanje oz. prehajanje dioptrij.

OČALNE LEČE

V praksi se za očalne leče uporablja izraz »očalno steklo« ali le »steklo«, kar pa ni čisto pravilno poimenovanje. Steklo v optiki ne pomeni le navadno mineralno steklo, ampak je širšega pomena. Je iz različnih organskih ali mineralnih materialov.

Očalne leče oziroma stekla delimo na več vrst:

  • enožariščna
  • večžariščna, progresivna, multifokalna
  • specialna

MULTIFOKALNE LEČE

Optiki jih priporočamo strankam, ki imajo predpisana očala za daleč in blizu in tudi tistim, ki imajo predpisana samo za blizu.

Dosti strank se sprašuje, ali imajo progresivna očala »lunico«?

Ne. Stekla izgladajo čisto običajno kot enožariščna.

Sama leča je računalniško obdelana. V njej potekajo prehodi, v katerih se prelivajo dioptrije. Vizualno ni razlike med enožariščnimi in večžariščnimi očalnimi lečami.

Zakaj je boljše nositi ena multifokalna kot dvojna ločena očala?

Razlog je praktične in estetske narave. Zamislite si, da ste uporabnik dvojnih ločenih očal.

Vsak dan se znajdete v nelagodnih situacijah. Poglejmo primere.

Vožnja

Z avtomobilom se peljete v trgovski center. Prva težava se pojavi že med vožnjo, kjer uporabljate očala za daleč, s katerimi ne vidite pomembne srednje razdalje, npr. merilnik hitrosti. Z multifokalnimi očali ga lahko vidite zelo jasno.

Nakupovanje

Sprehajate se med prodajnimi policami. Trenutno uporabljate očala za daljavo. Pridete do željenega artikla ter želite pogledati ceno in deklaracijo. Ker s temi očali ne vidite, v torbici poiščete bralna očala. Kaj pa če ste jih pozabili doma?

Če imate bralna očala na srečo s seboj, so vam zdaj tista za daljavo v napoto in jih morate pospraviti. Potem preberete, kaj piše na deklaraciji, pri čemer vas sreča znanec in vas pozdravi. Obrnete se k njemu, a ga ne vidite, ker uporabljate bralna očala. Želeli bi ga videti, vendar si morate spet natedi očala za daljavo. On se je ta čas že oddaljih ali celo odšel. Rešitev so multifokalna očala.

Služba

Prodajalka. Zaposleni ste v prodajalni. Delate 8 ur na blagajni. Vaše delovno okolje so stranke, računalniški ekran, artikli.

Z očali na daleč vidite stranke, ne vidite pa pomembne srednje razdalje računalniškega ekrana in bližine.

Z očali na blizu vidite artikle, ne vidite pa pomembne srednje razdalje računalniškega ekrana in strank.

Z večžariščnimi očali vidite vse.

Uradnik. Večino delovnega časa ste v pisarni. Občasno delate s strankami, uporabljate računalnik, berete in pišete, uporabljate tudi elektronske naprave, tablica, pametni telefon …

Z očali na daleč vidite stranke, ne vidite pa pisave na računalniku (srednja razdalja).

Prosti čas

V prostem času se ukvarjamo z nešteto hobiji, opravljamo domača opravila ali gremo na dopust.

Vsepovsod želimo dobro videti.

Vid z multifokalnimi očali je tako dober in prijeten, da multifokalnih očal ne boste več nikoli želeli zamenjati za običajna, enožariščna očala.