Zakaj nositi sončna očala?

optikajures-soncna-ocala-1
Sončna očala so odličen modni dodatek, imajo pa še druge pozitivne lastnosti, zato vam predstavljamo nekaj razlogov zakaj je pomembno, da so očala kvalitetna. 

Ščitijo vaše oči in kožo pred škodljivimi UV žarki

Izpostavljenost ultravijoličnem (UV) sevanju sončne svetlobe je povezano z razvojem sive mrene in starostne degeneracije makule (rumene pege). Kakovostna sončna očala imajo skoraj 100-odstotno zaščito pred škodljivimi UV žarki. Sončna očala tudi zaščitijo občutljivo kožo okrog oči pred UV žarki, ki povzročajo gube in prezgodnje staranje.

Zmanjšujejo bleščanje

Vse površine odsevajo svetlobo. Površine, kot so voda, sneg, in avtomobilska vetrobranska stekla so lahko vzrok zelo močnega bleščanja, ki so moteča za vid. Bleščanje je še lahko posebej nevarno med vožnjo avtomobila, vožnjo motornih koles, pri smučanju, ali vodnih športih.

Sončna očala zmanjšujejo bleščanje za varnejši in udobnejši vid. Polarizirana sončna očala so še posebej učinkovita pri zmanjševanju bleščanja.

Ščitijo oči pred vetrom, prahom in umazanijo

Sončna očala so zaščita pred vetrom. Nošenje sončnh očal zmanjšuje stopnjo izhlapevanja solz in pomaga ohraniti vaše oči vlažne in udobne. Sončna očala tudi ščitijo kontaktne leče pred izsušitvijo in preprečujejo vnos trdih delcev v oči kateri povzročajo odrgnine roženice.

Tesno oprijemanje sončnih očal, kot so športna očala so še posebej učinkovita pri zmanjševanju suhih oči in poškodb od prašnih delcev.

Zmanjšujejo obremenjenost oči in glavobole

Zenica nadzoruje, koliko svetlobe lahko prodre na svetlobno občutljivo mrežnico v zadnjem delu očesa. Pri šibki svetlobi, se zenica poveča, tako omogoči, da v notronjost prodre več svetlobe. Ob močnejši svetlobi, pa se zenica zmanjša in tako prepreči, da ne prodre preveč svetlobe na mrežnico.

Ob zelo močni svetlobi se zenica ne more dovolj zmanjšati, da bi zaščitila mrežnico zato lahko povzroči, da oseba začne mižati. (Mižanje zmanjšuje prostor med zgornjo in spodnjo veko ter dodatno zmanjša količino svetlobe, ki vstopa v oko.) Mišična utrujenost, povezana z mižanjem in nenehno zožena zenica lahko povzroči glavobol in utrujenost oči.

Sončna očala uravnajo količino svetlobe katera doseže oči na bolj udobni ravni ter tako odpravlja potrebo po mižanju in zoženju zenice. S tem se poveča udobje in zmanjša tveganje za glavobole in utrujenost oči.

Oglejte si še novejši prispevek o zaščiti oči pred soncem. Kliknite tukaj.